720564.jpg

Olen pitkään halunnut tehdä itse kunnon hapanleipää.

Eilen sainkin sitten ensimmäiset leipäni leivottua!
Muuten leivät onnistuivatkin hyvin, mutta leipään tuli vähän turhan kova kuori. Tiedä sitten mistä johtui... Mutta makuun tuo ei vaikuttanutja leipä olikin tosi hyvää!!!
Ohje on otettu kotikokki.net-sivulta.

Taikinajuuri
4 leipäviipaletta
1 l vettä
1 l ruisjauhoja

Taikina
1 dl vettä
2 rkl suolaa
(hiivaa)
1,5 l ruisjauhoja

Valmista taikinajuuri.
Osta kaupasta hyvää ruislimppua, jolle haluaisit leipäsi maistuvan. (Itse ostin Mikonleivän ihanaa ruislimppua, jonka tekemiseen on käytetty vain ruisjauhoja, vettä ja suolaa.)
Leikkaa leivästä viipaleet ja poista kuori. Murentele leipä kulhoon ja lisää kädenlämpöinen vesi. Sekoittele hetki, että leipä leviää veteen. Lopuksi lisää ruisjauhot huolelliseti sekoittaen.

Peitä taikinakulho liinalla ja anna sen seistä huoneenlämmössä päivän verran.
Taikina on sopivasti hapantunut, kun se kuplii ja tuoksuu happamalle.

Takina.

Jos haluat, että taikina kohoaa reilusti nopeammin, lisää noin 20 g hiivaa veteen, jonka lisäät taikinajuureen. (Itse en laittanut hiivaa ollenkaan.)
Lisää suola ja ruisjauhot ja alusta taikina huolellisesti melko tiiviiksi.

Kohota taikinaa vielä liinan alla. (Kohoaminen on hidasta!)
Hyvä nyrkkisääntö on, että kun taikina on noin kaksinkertainen, se on kohonnut tarpeeksi.

Kun taikina on valmis, ota siitä talteen noin 100 g:n pala ja pakasta se huolellisesti muoviin käärittynä. Näin sinulla on odottamassa valmis taikinajuuri seuraavaa leiväntekokertaa varten.

Leipominen.

Taikinasta saat neljä leipää. (Itse tein vain kolme leipää, kun en ilmeisesti jaksanut odottaa taikinan kohoamista riittävän kauan!) Leivo limput ja anna niiden kohota vielä liinan alle peitettynä.
Ripottele pinnalle jauhoja ja pistele haarukalla leipiin reikiä .
Paista 200 asteisessa uunissa noin tunnin ajan.
Paistamisen jälkeen kääri leivät pyyhkeiden sisälle jäähtymään.

Seuraavalla kerralla aloittaessasi laitat vain taikinajuuren leipäviipaleiden sijaan yön yli vesi- ja jauhoseokseen happanemaan.