810359.jpg


Tämän aivan ihanan leivän ohjeen löysin
Marttaliiton sivulta.
Tämä leipä on ehdoton suosikkini! En enää muuta tekisikään!Tosi maistuva ja hyvää vielä parinpäivän jälkeenkin.
Suosittelen lämpimästi kaikille!
Leipien tekoon menee tosin pari päivää, mutta työtä tekeminen ei hirmuisesti vaadi. Ja tosi hyvä maku korvaa kyllä menetetyn ajan! ;)
(Leipä vaatii kyllä takinajuuren, ja jos sitä ei entuudestaan ole, kestää leivän tekeminen huomattavasti kauemmin. Mutta vain ensimmäisellä kerralla!)

n.2 dl taikinajuurta
1 l vettä
5 dl ruisrouhetta
2 dl auringonkukansiemeniä
2 dl pellvansiemeniä tai -rouhetta
2 dl kuorellisia seesaminsiemeniä
5 dl speltti-tai tavallisia vehnäjauhoja
3 dl luomu- tai tavallisia ruisjauhoja

Sekoita lämpimään veteen ensin taikinajuuri.
Lisää siemenet, joko kokonaisina tai murskattuina. Siemeniä voi vaihdella mieltymysten mukaan.
Lisää jauhot.
Sekoita taikina tasaiseksi ja anna nousta lämpimässä paikassa muovilla tai kostealla pyyhkeellä peitettynä seuraavaan päivään.

Lisää taikinaan (seuraavana päivänä)

4 dl lämmintä vettä
1 rkl suolaa
n. 7 dl ruisjauhoja

Sekoita hyvin. Taikina ei saa olla liian paksua.
Ota taikinaa talteen juureksi seuraavaa kertaa varten, säilyy jääkaapissa noin kuukauden. (Juuren voi myös pakastaa)

Jaa taikina kahteen leipävuokaan, tasoita pinta ja laita nousemaan 40 asteiseen uuniin 2-3 tunniksi.

Ota vuuat uunista, painele haarukalla tai kauhalla pintaa reilusti alaspäin. Tarkoituksena saada ilmat pois. (Itse jouduin painelemaan ilmoja pois pari kertaa kohotuksen aikana, kun taikina meinasi tulla yli vuuan)

Laita leivät 175 asteiseen uuniin paistumaan. (Voit joutua myös paistamisen alkuvaiheessa painelemaan leivän pintaa alaspäin)

Paista noin 2 1/2 tuntia, ota uunista ja anna leipien huokaista hetki vuuissaan, jonka jälkeen kääri leivät (pellava)pyyhkeiden sisälle tekeytymään ja sitten vielä pyyhekääröt muovipuussiin muhimaan.

Avaa pakkaukset seuraavana päivänä, kun leivät ovat jäähtyneet ja sitten vaan herkuttelemaan!

810568.jpg